Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслинова питка

Маслинова питка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Маслинова питка
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Маслинова питка, която разчупваме с нетърпение"

Необходими Продукти

  • брашно - между 600 и 700 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2/3 с.л.
  • яйца - 3 бр.( от тях 2 жълтъка за намазване )
  • олио - 5 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • топла вода - 100 мл
  • маслини - 100 г
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята в купа, към нея добавям захарта, 4 с.л. брашно и топлата вода. Разбърквам добре, покривам купата и я оставям за 20 минути да се активира, докато увеличи обема си и на повърхността има мехурчета.

През това време пресявам брашното. Отделно смесвам яйцата, олиото, киселото мляко с вилица. Когато маята е готова, втасала към нея добавям течните смесени съставки и започвам да добавям по малко от брашното, в което съм смесила солта.

Отначало бъркам с лъжица, а после започвам с ръка да меся тестото. Когато вече започне да се оформя на топка тестото, го изсипвам върху набрашнен плот и го доомесвам до меко тесто. Омесеното много добре тесто го удрям 100 пъти в плота.

След това омазнявам купата, в която съм месила, и слагам топката омесено тесто да втасва за около час на топло или в студена фурна. Тестото е покрито със стреч фолио или е в омазнен плик с кърпа отгоре. Втасалото тесто трябва да удвои обема си.

Отново поръсвам с малко брашно на плота и го омесвам още малко до не е лепнещо меко тесто. От него правя 5 питки. Разточвам ги на кръгли тънки кори около 30 см диаметър. Всяка я намазвам с олио обилно или с краве масло - размекнато.

Между всяка намазана поръсвам с нарязаните маслини и така слагам една върху друга всичките кори. Последната не я мажа с мазнина. Разрязвам ги на 8 триъгълника.

Седемте ги навивам на кифли и подреждам по краищата на тавата. Осмата я слагам за среда, оформям всеки път различно. Сега я направих на няколко малки топчета.

Оставих оформената питка да втаса втори път, докато изпълни тавата. Второто втасване е около 30 минути.

Намазвам домашната пита с разбитите два жълтъка със малко олио и малко прясно мляко, да е гъста кашичка.

Поръсвам на места със сусам и я слагам за печене.

Пека 20 минути само на долен на 170°C и още 15- 20 минути горе и долу, на 170°C.

За да не прегори, като се зачерви, може да се сложи алуминиево фолио върху малсиновата питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: