Начин на приготвяне
Активирам маята в купа, към нея добавям захарта, 4 с.л. брашно и топлата вода. Разбърквам добре, покривам купата и я оставям за 20 минути да се активира, докато увеличи обема си и на повърхността има мехурчета.
През това време пресявам брашното. Отделно смесвам яйцата, олиото, киселото мляко с вилица. Когато маята е готова, втасала към нея добавям течните смесени съставки и започвам да добавям по малко от брашното, в което съм смесила солта.
Отначало бъркам с лъжица, а после започвам с ръка да меся тестото. Когато вече започне да се оформя на топка тестото, го изсипвам върху набрашнен плот и го доомесвам до меко тесто. Омесеното много добре тесто го удрям 100 пъти в плота.
След това омазнявам купата, в която съм месила, и слагам топката омесено тесто да втасва за около час на топло или в студена фурна. Тестото е покрито със стреч фолио или е в омазнен плик с кърпа отгоре. Втасалото тесто трябва да удвои обема си.
Отново поръсвам с малко брашно на плота и го омесвам още малко до не е лепнещо меко тесто. От него правя 5 питки. Разточвам ги на кръгли тънки кори около 30 см диаметър. Всяка я намазвам с олио обилно или с краве масло - размекнато.
Между всяка намазана поръсвам с нарязаните маслини и така слагам една върху друга всичките кори. Последната не я мажа с мазнина. Разрязвам ги на 8 триъгълника.
Седемте ги навивам на кифли и подреждам по краищата на тавата. Осмата я слагам за среда, оформям всеки път различно. Сега я направих на няколко малки топчета.
Оставих оформената питка да втаса втори път, докато изпълни тавата. Второто втасване е около 30 минути.
Намазвам домашната пита с разбитите два жълтъка със малко олио и малко прясно мляко, да е гъста кашичка.
Поръсвам на места със сусам и я слагам за печене.
Пека 20 минути само на долен на 170°C и още 15- 20 минути горе и долу, на 170°C.
За да не прегори, като се зачерви, може да се сложи алуминиево фолио върху малсиновата питка.