Начин на приготвяне
В дълбока купа смесете водата, олиото, оцета, солта, брашното и замесете тесто за точене.
Готовото тесто разделете на малки топченца, колкото яйце и се разделят по равен брой за двете кори.
Разточете ги на малки кръгченца, намажете ги с масло, поръсете ги с малко брашно и ги сложете едно върху друго.
Последното кръгче не го намазвайте. Разточете ги на кора с дебелина около 1 см.
Готовата кора сложете в намаслена тава.
Гледайте кората да е по-голяма от тавата, за да може след това да се направи ръбче.
Сложете плънката, която сте направили от киселото мляко, сиренето, яйцето, брашното, солта и малко мазнина.
Отгоре сложете втората кора, която трябва да е по-малка от първата, за да покрие мазнината.
Останалата част от първата кора намажете с масло и я завийте на ръбче т.нар. още пещерски зелник.
Печете пещерската баница в умерена фурна до готовност.
Традиоционната баница е любима закуска на малки и големи. За да бъде разнообразно менюто ви, препоръчваме да опитате и другите наши рецепти за баница - спаначена баница, баница с месо, баница със сирене, вита баница и любимата ни млечна баница.