Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Пещерска баница

Пещерска баница

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6431796266
Пещерска баница1 / 2
14/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Поднесете пещерската баница с кисело мляко или айран - няма по-добър вкус"

Необходими Продукти

  • вода - 150 мл хладка
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - за меко тесто
  • масло - 125 г
  • За плънката
  • кисело мляко - 400 г
  • сирене - 300 г
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесете водата, олиото, оцета, солта, брашното и замесете тесто за точене.

Готовото тесто разделете на малки топченца, колкото яйце и се разделят по равен брой за двете кори.

Разточете ги на малки кръгченца, намажете ги с масло, поръсете ги с малко брашно и ги сложете едно върху друго.

Последното кръгче не го намазвайте. Разточете ги на кора с дебелина около 1 см.

Готовата кора сложете в намаслена тава.

Гледайте кората да е по-голяма от тавата, за да може след това да се направи ръбче.

Сложете плънката, която сте направили от киселото мляко, сиренето, яйцето, брашното, солта и малко мазнина.

Отгоре сложете втората кора, която трябва да е по-малка от първата, за да покрие мазнината.

Останалата част от първата кора намажете с масло и я завийте на ръбче т.нар. още пещерски зелник.

Печете пещерската баница в умерена фурна до готовност.

Традиоционната баница е любима закуска на малки и големи. За да бъде разнообразно менюто ви, препоръчваме да опитате и другите наши рецепти за баница - спаначена баница, баница с месо, баница със сирене, вита баница и любимата ни млечна баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: