Начин на приготвяне
Активирайте маята с топлата вода, захарта и 2 с.л.брашно. Смесете содата и киселото мляко и оставете и него на страна.
Пресейте си брашното и го смесете със солта.
Направете кладенче в тестото и сипете в него млякото със содата, олиото и шупналата мая.
Омесете меко нелепнещо тесто, поставете го в намазнена купа и завийте със стреч фолио.
Оставете тестото да втаса в затоплена на 50° фурна за 30 минути.
Направете сместа за бухтите със спанак и сирене, като разбиете яйцето с вилица и добавите към него натрошеното сирене и нарязания спанак. Може да използвате и замразен спанак, но първо го размразете и изцедете водата от него.
Извадете втасалото тесто на набрашнен плот, замесете съвсем малко, колкото да не ви залепва по ръцете.
Получава се едно много пухкаво тесто.
Разточете тестото на кора с дебелина приблизително около 0. 5 см. и нарежете на правоъгълници.
Поставете по 1 с.л. от сместа в едната половина на всеки правоъгълник и затворете с другата половина, така че да получите квадрат.
Натиснете с вилица по крайщата на квадратите, за да не излиза сместа при пърженето.
Оставете готовите бухти да си починат 10 минути и след това ги изпържете в загрято олио на средна степен на котлона. Не ги пържете в много горещо олио, за да не останат сорови отвътре.
Извадете готовите бухти върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина.
Поднесете бухтите топли с айрян.