Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Плодов крем»Моят здравословен крем с тиква

Моят здравословен крем с тиква

Моят здравословен крем с тиква
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Веган здравословен крем от тиква – с вълшебен вкус и аромат!"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 ч.ч. на кубченца
  • вода - около 1 к.ч.
  • джинджифил - ½ ч.л. настърган корен
  • кафява захар - около 6 с.л. пълни (на вкус)
  • царевичен грис - 2 - 3 с.л. фин (за сгъстяване)
  • кокосово масло - 1 ч.л. по желание
  • канела - за поръсване
  • За овесеното мляко
  • овесени ядки - ¼ ч.ч. фини
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма чаена чаша (300 мл) запълваме ¼ от нея с овесени фини ядки и допълваме чашата с вода. Оставяме да се накисва за около 15 мин и след това в друг дълбок съд смиламе течността с пасатор или в блендер, като няма нужда да прецеждаме млякото, щом ще го използваме за крем.

Обелваме тиквата и я нарязваме на ситни кубченца, а джинджифила – настъргваме на много ситно ренде като за шоколад (така че да отстраним конците).

В тенджерка с малко водичка на дъното (около 1 кафена чашка) сваряваме тиквата заедно с джинджифила и щом омекнат, сваляме от котлона.

Добре е да има малко водичка – да не се е изпарила всичката, тъй като това ще улесни пасатора, с който следва да я смелим.

Финото тиквено пюре връщаме на котлона и към него прибавяме домашното овесено мляко и кафявата кристална захар (по желание може да я заменим със златен сироп или домашен мед от глухарчета, но не и с пчелен мед, понеже той не бива да преминава термична обработка).

Разбъркваме често, докато заври и след това започваме непрестанно да разбъркваме с дървена плоска бъркалка (като внимаваме да не загори по дъното).

За да се сгъсти плодовият крем, добавяме малко царевичен фин грис, а за допълнителен аромат и вкус добавяме малко кокосово масло (то е по желание, не е задължително).

Варим до желаната гъстота и кремообразност, като имаме предвид, че като изстине, грисът стяга крема допълнително.

Още топло сипваме по малки купички или шолички и поръсваме с малко канела. Поднасяме като десерт – кремче, а може и да го използваме веднага след приготвянето му като крем за торта или друг сладкиш.

За по-голямо количество вкусен крем с тиква може да удвоим пропорциите на продуктите.

Веган здравословен крем от тиква – с вълшебен вкус и аромат!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: