Начин на приготвяне
В голяма чаена чаша (300 мл) запълваме ¼ от нея с овесени фини ядки и допълваме чашата с вода. Оставяме да се накисва за около 15 мин и след това в друг дълбок съд смиламе течността с пасатор или в блендер, като няма нужда да прецеждаме млякото, щом ще го използваме за крем.
Обелваме тиквата и я нарязваме на ситни кубченца, а джинджифила – настъргваме на много ситно ренде като за шоколад (така че да отстраним конците).
В тенджерка с малко водичка на дъното (около 1 кафена чашка) сваряваме тиквата заедно с джинджифила и щом омекнат, сваляме от котлона.
Добре е да има малко водичка – да не се е изпарила всичката, тъй като това ще улесни пасатора, с който следва да я смелим.
Финото тиквено пюре връщаме на котлона и към него прибавяме домашното овесено мляко и кафявата кристална захар (по желание може да я заменим със златен сироп или домашен мед от глухарчета, но не и с пчелен мед, понеже той не бива да преминава термична обработка).
Разбъркваме често, докато заври и след това започваме непрестанно да разбъркваме с дървена плоска бъркалка (като внимаваме да не загори по дъното).
За да се сгъсти плодовият крем, добавяме малко царевичен фин грис, а за допълнителен аромат и вкус добавяме малко кокосово масло (то е по желание, не е задължително).
Варим до желаната гъстота и кремообразност, като имаме предвид, че като изстине, грисът стяга крема допълнително.
Още топло сипваме по малки купички или шолички и поръсваме с малко канела. Поднасяме като десерт – кремче, а може и да го използваме веднага след приготвянето му като крем за торта или друг сладкиш.
За по-голямо количество вкусен крем с тиква може да удвоим пропорциите на продуктите.
Веган здравословен крем от тиква – с вълшебен вкус и аромат!
Чудно Вкусно!