Начин на приготвяне
Картофите се сваряват, обелват се и още горещи се пасират. Добавят се 1 ч.ч прясно мляко, сол и черен пипер на вкус и 4- 5 с.л зехтин.
Когато се поохлади, се добавя и яйцето и се омесва добре. Лещата се сварява и се оцежда от водата. Двата стръка праз се нарязват и се запържват в 3-4 с.л зехтин, подправят се със сол( или пикантина по желание), черен пипер, кимиона и ригана.
Когато омекне празът, се добавят червеният пипер и доматеното пюре. Разбърква се няколко пъти и запръжката се добавя към лещата. Оставят се да поврат на слаб огън десетина минути.
Тавичка с диаметър 22-24 см се намазнява, поръсва се с три супени лъжици галета и се изсипва половината от картофеното пюре. Върху него се изсипва лещата, а след това и останалата част от картофеното пюре.
Отгоре се наръсват другите три супени лъжици галета. Запича се за петнадесетина минути и след това се поръсва с настъргания кашкавал или се нарежда топеното сирене.
Запича се още малко до разтопяване на кашкавала (топеното сирене).
Коментари