Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бургери»Вегетариански бургер с кюфте от леща

Вегетариански бургер с кюфте от леща

МартинМартин
Чирак
33182106156
Вегетариански бургер с кюфте от леща
Снимка: Мартин
2 / 7
17/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ей този бургер можем да го хапваме всеки ден"

Необходими Продукти

  • питки - 4 бр. за бургер
  • леща - 250 г кафява
  • гъби - 250 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • галета - 100 г
  • фъстъчен тахан - 2 с.л.
  • батати - 1/2 бр.
  • чия - 3 с.л. с връх
  • соев сос - 1 с.л.
  • мащерка - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - щипка пушен
  • зехтин
  • За гарнитурата
  • маруля - 4 листа
  • кисели краставички - 100 г
  • домати - 1 бр.
  • червен лук - 1/2 глава
  • Майонезен сос
  • майонеза - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • оцет - 1 с.л.
  • сирача сос - купешки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си зеленчуците за гарнитура като нарязваме киселите краставички на колелца, измиваме марулята, нарязваме домата и лука на кръгове. Заделяме настрана.

Сваряваме лещата, като предварително сме я накиснали около час във студена вода. Варим я до полуготовност, понеже след това ще премине допълнителна термична обработка. Варим за 20 минути. Отцеждаме я.

Нарязваме си гъбите на дребно, лука и чесъна на ситно и ги приготвяме на тиган в зехтин за 7-8 минутки на средна температура - идеята е не да ги сготвим, а да изкараме водата от тях.

Смесваме в блендера лещата със гъбите, лука и чесъна, добавяме соевият сос, тахана, мащерка, галета, чия, черен пипер, червен пушен пипер и ако обичате по-солено, добавете сол на вкус.

Блендираме до хомогенна смес - получава се здрава, лепкава смес.

Готовата смес я слагаме в купа, където изчакваме чията да абсорбира излишната вода за около 10-тина минути. Към сместа добавяме настърган 1/2 сладък картоф и оформяме вегетарианските бургери. Получават се 4 големи бургера /кюфтета/.

В загрят тиган със сгорещено олио досготвяме кюфтетата /бургерите/ за около 5 минути на всяка страна.

Апетитният майонезен сос приготвяме като смесим всички съставки за него и разбъркваме до хомогенна смес.

Питките можем леко да запечем във фурната, за да станат хрупкави или ги разрежете на две и за 1 минутка ги сложете в тостера на най-слаба степен.

Сглобяваме си вкусния домашен бургер като долната част от питката намазваме с майонезения сос, върху него кюфтето, зеленчуците отгоре, а сирача соса се намазва на капачето на бургера + киселите краставички върху соса.

Сглобяваме двете части на питката и бургерът ни е готов :)

Сервираме вегетарианския бургер с кюфте от леща с любимата бира!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: