Сиропирани сладки възелчета

22/05/2020
"Изобщо не си и помисляме да ги развързваме тези сладки възелчета - хапваме ги ето така "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо349
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 540 г + за доизмесване
  • вода - 220 мл.
  • яйца - 2 бр. L
  • олио - 60 мл.
  • захар - 6 с.л.
  • мая - 20 г жива
  • Сироп
  • захар - 800 г
  • вода - 1 л.
  • ванилова захар - 16 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята в леко затоплената вода с лъжичка захар и малко брашно.

Когато шупне, чукнете яйцата, налейте олиото, сложете останалата захар и пресейте брашното.

2. Замесете тесто, като си служите с миксер с приставки за тесто, защото в началото е доста лепкаво. Месете до гладкост и еластичност. При нужда си добавяйте още брашно или малко течност, постигайки консистенция на средно меко тесто.

3. Оставете го в купата, покрито с кърпа, докато удвои обема си поне за 1 час.

4. Премесете за кратко и притискайте, за да изкарате въздуха и образуваните балончета да се спукат.

Късайте по малко от тестото - толкова, колкото се събира в затворена шепа. Разтегляйте на фитилче и завързвайте възелче.

5. Подреждайте оформените възли в тава, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставете разстояние между всяко. Би трябвало да ви излязат около 2-3 тави от стандартните на всяка фурна.

6. Изчакайте сладките възелчетата да втасат още веднъж и удвоят обема с - около 30-40 минути са достатъчни. След това печете на 190 градуса до почервеняване.

Готовите тави покрийте с кърпа, за да омекнат сладките кифлички, които впоследствие ще сиропираме. Оставете да изстинат.

7. Сварете сироп от изброените продукти. Нужно е да поври 10-15 минути на силен огън или докато леко започне да се сгъстява.

Изчакайте няколко минутки, за да не е свръх горещ, и залейте възелчетата. Аз ги прехвърлям в друга по-дълбока тава и подреждам плътно едно до друго.

8. Покрийте с кърпа сиропираните сладки и оставете за няколко часа или една нощ хубаво да поемат сиропа.

Може и да ги обърнете в някакъв момент, за да се напоят и от горната част сиропираните сладки възелчета.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар