Начин на приготвяне
Активирайте маята в леко затоплената вода с лъжичка захар и малко брашно.
Когато шупне, чукнете яйцата, налейте олиото, сложете останалата захар и пресейте брашното.
Замесете тесто, като си служите с миксер с приставки за тесто, защото в началото е доста лепкаво. Месете до гладкост и еластичност. При нужда си добавяйте още брашно или малко течност, постигайки консистенция на средно меко тесто.
Оставете го в купата, покрито с кърпа, докато удвои обема си поне за 1 час.
Премесете за кратко и притискайте, за да изкарате въздуха и образуваните балончета да се спукат.
Късайте по малко от тестото - толкова, колкото се събира в затворена шепа. Разтегляйте на фитилче и завързвайте възелче.
Подреждайте оформените възли в тава, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставете разстояние между всяко. Би трябвало да ви излязат около 2-3 тави от стандартните на всяка фурна.
Изчакайте сладките възелчетата да втасат още веднъж и удвоят обема с - около 30-40 минути са достатъчни. След това печете на 190 градуса до почервеняване.
Готовите тави покрийте с кърпа, за да омекнат сладките кифлички, които впоследствие ще сиропираме. Оставете да изстинат.
Сварете сироп от изброените продукти. Нужно е да поври 10-15 минути на силен огън или докато леко започне да се сгъстява.
Изчакайте няколко минутки, за да не е свръх горещ, и залейте възелчетата. Аз ги прехвърлям в друга по-дълбока тава и подреждам плътно едно до друго.
Покрийте с кърпа сиропираните сладки и оставете за няколко часа или една нощ хубаво да поемат сиропа.
Може и да ги обърнете в някакъв момент, за да се напоят и от горната част сиропираните сладки възелчета.
Да ви е сладко!