Сиропирани сладки възелчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сиропирани сладки възелчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Изобщо не си и помисляме да ги развързваме тези сладки възелчета - хапваме ги ето така"

Необходими Продукти

  • брашно - 540 г + за доизмесване
  • вода - 220 мл.
  • яйца - 2 бр. L
  • олио - 60 мл.
  • захар - 6 с.л.
  • жива мая - 20 г
  • Сироп
  • захар - 800 г
  • вода - 1 л.
  • ванилова захар - 16 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в леко затоплената вода с лъжичка захар и малко брашно.

Когато шупне, чукнете яйцата, налейте олиото, сложете останалата захар и пресейте брашното.

Замесете тесто, като си служите с миксер с приставки за тесто, защото в началото е доста лепкаво. Месете до гладкост и еластичност. При нужда си добавяйте още брашно или малко течност, постигайки консистенция на средно меко тесто.

Оставете го в купата, покрито с кърпа, докато удвои обема си поне за 1 час.

Премесете за кратко и притискайте, за да изкарате въздуха и образуваните балончета да се спукат.

Късайте по малко от тестото - толкова, колкото се събира в затворена шепа. Разтегляйте на фитилче и завързвайте възелче.

Подреждайте оформените възли в тава, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставете разстояние между всяко. Би трябвало да ви излязат около 2-3 тави от стандартните на всяка фурна.

Изчакайте сладките възелчетата да втасат още веднъж и удвоят обема с - около 30-40 минути са достатъчни. След това печете на 190 градуса до почервеняване.

Готовите тави покрийте с кърпа, за да омекнат сладките кифлички, които впоследствие ще сиропираме. Оставете да изстинат.

Сварете сироп от изброените продукти. Нужно е да поври 10-15 минути на силен огън или докато леко започне да се сгъстява.

Изчакайте няколко минутки, за да не е свръх горещ, и залейте възелчетата. Аз ги прехвърлям в друга по-дълбока тава и подреждам плътно едно до друго.

Покрийте с кърпа сиропираните сладки и оставете за няколко часа или една нощ хубаво да поемат сиропа.

Може и да ги обърнете в някакъв момент, за да се напоят и от горната част сиропираните сладки възелчета.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: