Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени възелчета с кафява захар

Козуначени възелчета с кафява захар

Козуначени възелчета с кафява захар
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
13/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"На възел да вържете фурната, пак ще се доберат децата до тях и до едно ще ги изядат"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 1 бр. суха
  • захар - 200 г
  • олио - 100 мл
  • яйца - 3 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 600 г
  • кафява захар - 100 г
  • ванилия
  • лимонови корички
  • захарна украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топлото прясно мляко с лъжичка захар и се оставя да бухне за 10 минути. Разбиват се яйцата със захарта, като един жълтък се отделя за намазване отгоре и сипваме в кладенчето на пресято брашно.

Прибавяме шупналата мая, ванилията и лимонови корички, замесва се меко тесто, което да не лепне, и оставяме покрито със стреч фолио да втасва, докато удвои обема си.

Разделя се малки топчета с големина на мандарина. Всяко се разстила с ръка в правоъгълна форма, поръсваме в средата кафява захар и краищата се прищипват, да се оформи фитил една педя.

Леко се усуква и връзва на възелче, като двата края се събират в средата и се поставят в намаслени силиконови формички за печене.

Отново втасват за още 20 минути, намазваме с разбит с малко олио жълтък и поръсваме със захарна украса.

Печем в загрята фурна 170 градуса до суха клечка - при мен за 20 минути.

Вкусен и весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: