Ягодов десерт с овесени ядки и кокосови стърготини

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
754
3k
4k
858
2
23/05/2020
Приготвяне5 мин.
Готвене5 мин.
Общо10 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо346
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • овесени ядки - 1 к.ч. едри (микс)
  • вода - 2 к.ч.
  • ягоди - 6 - 8 бр. + за украса
  • кафява захар - около 3 с.л. (на вкус)
  • кокосови стърготини - ½ ч.л. + за поръсване
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме едрите цели овесени ядки (може да използваме микс от пълнозърнести ядки - ечемичени, ръжени, пшенични и овесени) във вряща вода до омекване, като разбъркваме, за да не се залепят по дъното на тенджерката.

След като си поемат водата, сваляме от котлона, подслаждаме на вкус с кафява захар (а може и с течен мед/златен сироп) и ги оставяме да изстинат. През това измиваме прясно набраните от градината зрели ягоди.

Сипваме половината от сварените едри ядки в тясна и дълбока кана за пасатор. Към тях добавяме ягодите, 1 пакетче ванилия и малко кокосови стърготини. Смиламе фино с пасатор до получаване на крем.

В малки стъклени чашки (за да се вижда красотата на десерта – различните редове и цветове) разпределяме останалите овесени ядки до половината от височината на чашките. Отгоре сипваме ягодовия крем, поръсваме с кокосови стърготинки и украсяваме с цели ягоди.

Поднасяме на момента, за да усетим свежестта на ягодите, които придават на десерта приятен сладко-кисел привкус.

Много лесен за приготвяне ягодов десерт с овесени ядки и кокосови стърготини – с нежна текстура и аромат!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар