Начин на приготвяне
Сваряваме едрите цели овесени ядки (може да използваме микс от пълнозърнести ядки - ечемичени, ръжени, пшенични и овесени) във вряща вода до омекване, като разбъркваме, за да не се залепят по дъното на тенджерката.
След като си поемат водата, сваляме от котлона, подслаждаме на вкус с кафява захар (а може и с течен мед/златен сироп) и ги оставяме да изстинат. През това измиваме прясно набраните от градината зрели ягоди.
Сипваме половината от сварените едри ядки в тясна и дълбока кана за пасатор. Към тях добавяме ягодите, 1 пакетче ванилия и малко кокосови стърготини. Смиламе фино с пасатор до получаване на крем.
В малки стъклени чашки (за да се вижда красотата на десерта – различните редове и цветове) разпределяме останалите овесени ядки до половината от височината на чашките. Отгоре сипваме ягодовия крем, поръсваме с кокосови стърготинки и украсяваме с цели ягоди.
Поднасяме на момента, за да усетим свежестта на ягодите, които придават на десерта приятен сладко-кисел привкус.
Много лесен за приготвяне ягодов десерт с овесени ядки и кокосови стърготини – с нежна текстура и аромат!