Панакота с ягоди

Красимира АнтоваКрасимира Антова
Чирак
81
443
191
301
1
24/05/2020
"Панакота с ягоди - само я вижте, как да я подмине човек "
Приготвяне40 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 495
  • Преглеждания за месеца280
  • Преглеждания за седмицата122
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За първия пласт
  • ягоди - 500 г
  • вода - 500 мл
  • захар - 100 г
  • желатин - пакетче за 500 мл течност
  • За втория пласт
  • прясно мляко - 400 мл
  • течна сметана - 450 мл
  • захар - 100 г
  • шоколад бял - 100 г
  • желатин - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първи пласт - желатинът се разтваря в малко вода (6 с.л.), съгласно указанията на пакетчето, и се оставя да набъбне.

Ягодите се измиват и подреждат на дъното на форма за кекс. Ако желаете, можете да ги нарежете, но с цели е по-ефектно.

Водата и захарта слагате в подходящ съд на котлона. Течността трябва да се сгорещи, но да не завира! Маха се от котлона и към нея се прибавя желатинът, като се бърка, докато се разтопи. Изчаквате десетина минути да се охлади и внимателно изливате върху ягодите. Поставяте в хладилник, докато се желира (поне два часа).

Втори пласт - разтваряте пакетчетата желатин във вода (12 с.л.). В съд на котлона слагате млякото, сметаната и захарта. Когато се сгорещи (без да завира), се маха от огъня и се прибавят начупеният шоколад и желатинът.

Бърка се до разтопяване на шоколада. Изчаквате поне 20 мин да изстине сместа (за да не втечни долния пласт) и изливате върху ягодите.

Прибирате приготвената панакота в хладилник за поне четири часа, а най-добре за една нощ.

След това обръщате панакотата с ягоди в поднос.

Много лек и свеж десерт, подходящ за лятото.

Може да замените захарта с мед или подсладител.

Рецептата е адаптирана от кулинарния блог Lussi's World of Artcraft.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар