Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Картофена салата»Картофена салата с елда

Картофена салата с елда

Картофена салата с елда
Снимка: Илиана Първанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Една красива пролетна чиния с картофена салата, която ще надмине и най-смелите ви очаквания"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр. средни
  • елда - ½ ч.ч. накисната
  • манголд - 6 малки листенца
  • пресен лук - около 10 перца
  • копър - 1 с.л. нарязан
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • естрагон - 5 тънки листенца (пресен)
  • хималайска сол - около 1 ч.л. равна (на вкус)
  • шарлан - около 5 с.л. (слънчогледово масло)
  • балсамов оцет - 1 ч.л. бял
  • черен пипер - 3 щипки
  • кориандър - 1 щипка (смлени семена)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да е готова елдата за обедната салата, я накисваме в студена вода от сутринта.

Обелваме картофите и ги нарязваме на средни кубченца. В тенджера с малко водичка и кошница за готвене на пара сипваме картофените кубченца и елдата върху тях. Захлупваме тенджерата с капак и оставяме да се готвят на пара до омекване на картофите. След това ги прехвърляме в друг съд, удобен за разбъркване.

Докато изстиват – измиваме пресните зелени листа, набрани от градината – манголд (малки и крехки листенца), пресен лук, копър, магданоз и пресен естрагон. Нарязваме ги на много ситно и добавяме към картофите с елдата. Овкусяваме с хималайска сол, черен пипер, кориандър (смлени семена), бял балсамов оцет и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разбъркваме вкусната картофена салата и поднасяме прясно приготвена, за да се насладим на наситения ѝ вкус и свежест.

По желание може да използваме ринг (от форма за торта), който да поставим в чинията, в която ще поднасяме, и да го напълним със салатата.

Уплътняваме кръглата му форма, без да притискаме много, за да не стане на пюре, и го отделяме. Получава се красива кръгла форма, която придава интересен вид на салатата, като наподобява на картофена солена торта.

Здравословна картофена салата с елда и естрагон – подходяща за един разнообразен слънчев пролетен обяд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: