Начин на приготвяне
Измиваме обилно със студена вода черешите.
Отстраняваме дръжките и костилките с помощта на специален уред за премахване на костилки.
Слагаме готовите черни череши в тенджерата, в която ще варим черешовото сладко, като добавяме половин шушулка ванилия и засипваме със захарта.
Оставяме да престоят така една нощ, за да могат да си пуснат сока си.
Добавяме водата и поставяме тенджерата на умерено силен огън.
Когато захарта се разтопи и сладкото започне да завира, се образува пяна по повърхността на съда. С помощта на решетъчна лъжица я отстраняваме.
Сладкото варим до желаната гъстота.
В края на варенето добавяме лимонтузуто.
Измиваме си две бурканчета, защото за това количество излизат толкова, подсушаваме ги и пълним със сладкото от черни череши.
Затваряме с капачките, докато е още топло, и обръщаме.
Оставяме така, докато сладкото изстине напълно и тогава прибираме.