Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Настържете кашкавал и сиренето.
В купа се изсипва сухата мая, две-три супени лъжици топло прясно мляко и захарта.
Разбърква се и купата се покрива с кърпа. Така седи около 10-15 минути, за да шупне маята. След това се прибавят всички продукти без брашното. Разбърква се хубаво.
След това постепенно се прибавя брашното. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто се слага в купата и също се завива с кърпа. Оставя се да втаса за около 30 минути.
След като втаса готовото тесто се разделя на две равни частни.
И двете се разточва на тънка кора. Първата кора се помазва обилно с разтопеното масло. Върху нея се слага и втората разточена кора.
С нощ за пища се разрязва на ивици.
Всяка ивица тесто се усуква и се слага в тава, която предварително е застлана с хартия за печене. Редят се плътно едно до друго.
След като се оформи тутманикът се оставя отново да втаса за около 30 минути.
През това време включете фурната на 180-200 градуса да загрее.
Когато оформеният тутманик втаса, се помазва с разбития жълтък и малко от разтопеното масло.
Слага се в загрятата фурна и се пече за около 30-40 минути. Трябва да получи приятна златиста коричка, а когато го пробвате с клечка за зъби, при изваждането и трябва да е суха.
След като го извадите от фурната го завийте с кърпа за около 10-тина минути.
Страхотният тутманик със сирене и кашкавал е готов.