Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Страхотен тутманик със сирене и кашкавал

Страхотен тутманик със сирене и кашкавал

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Страхотен тутманик със сирене и кашкавал
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ей такъв тутманик със сирене и кашкавал не сте хапвали"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 30 г
  • яйца - 3 бр. +1 жълтък за помазването
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 бр.
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Настържете кашкавал и сиренето.

В купа се изсипва сухата мая, две-три супени лъжици топло прясно мляко и захарта.

Разбърква се и купата се покрива с кърпа. Така седи около 10-15 минути, за да шупне маята. След това се прибавят всички продукти без брашното. Разбърква се хубаво.

След това постепенно се прибавя брашното. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се слага в купата и също се завива с кърпа. Оставя се да втаса за около 30 минути.

След като втаса готовото тесто се разделя на две равни частни.

И двете се разточва на тънка кора. Първата кора се помазва обилно с разтопеното масло. Върху нея се слага и втората разточена кора.

С нощ за пища се разрязва на ивици.

Всяка ивица тесто се усуква и се слага в тава, която предварително е застлана с хартия за печене. Редят се плътно едно до друго.

След като се оформи тутманикът се оставя отново да втаса за около 30 минути.

През това време включете фурната на 180-200 градуса да загрее.

Когато оформеният тутманик втаса, се помазва с разбития жълтък и малко от разтопеното масло.

Слага се в загрятата фурна и се пече за около 30-40 минути. Трябва да получи приятна златиста коричка, а когато го пробвате с клечка за зъби, при изваждането и трябва да е суха.

След като го извадите от фурната го завийте с кърпа за около 10-тина минути.

Страхотният тутманик със сирене и кашкавал е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: