Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Овчарски пай»Овчарски пай с гъби и вино

Овчарски пай с гъби и вино

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2764k7181
Овчарски пай с гъби и вино5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Потопете се в атмосферата, създадена от този страхотен овчарски пай"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г овкусена с черен пипер, чубрица, кимион
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 2 скилидки
  • гъби - 300 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • сос унисос - 1 с.л.
  • червено вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • розмарин - клонка
  • чедър - 100 г сирене
  • олио
  • за картофеното пюре
  • картофи - 1 кг
  • краве масло - 50 г
  • прясно мляко - 50 - 80 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета, заливат се с вода и се сваряват. Пасират се, добавя се маслото и прясното мляко и се разбърква до пухкавост. Овкусява се с малко сол.

Дребно нарязаният лук и чесъна се задушават в мазнина. Прибавят се нарязаните гъби. Готвят се до омекване. Добавя се каймата, която се готви до готовност.

Прибавя се доматеното пюре, Унисоса и се залива с виното и зеленчуковия бульон. Готви се 15 минути. Овкусява се с розмарина и при нужда се посолява.

Половината картофено пюре се разстила в тавичка. Върху него се разпределя сместа с каймата и отгоре се разполага останалото пюре.

Приготвеният овчарски пай се поръсва с настъргания Чедър.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Вкусно ястие стана! Аз добавих и малко нарязан на дребно бекон...
25.03.2023 18:51