Начин на приготвяне
Сварете обелените и нарязани на едри парчета картофи в подсолена вода. Пресовайте ги топли с бучка краве масло.
Добавете прясното мляко и разбийте на пухкаво картофено пюре. Овкусете пюрето с щипка индийско орехче и черен пипер.
След като се охлади, добавете две яйца и настъргания пармезан. Объркайте добре картофената смес.
В тиган налейте чашка зехтин, добавете една скилидка чесън и нарязания спанак. Задушете, докато спанакът остане на мазнина.
Отстранете скилидката чесън и посолете.
Нарежете гъбите на филийки, сложете ги в тенджерка с бучка краве масло и задушете за 15 мин.
Застелете дъното на откопчаваща се форма 18 см. с хартия за печене. Стените намажете с краве масло и посипете с галета.
На дъното наредете пласт картофено пюре. следва спанак, отгоре отново пюре и парчета тънко нарязана шунка. Покрийте отново с пюре и сложете гъбите. Отново покрийте с картофено пюре.
Посипете с галета апетитния овчарски пай и сложете на няколко места малки бучки краве масло.
Изпечете соления пай на 200°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин.
Сервирайте овчарския пай със спанак, гъби и шунка топъл със салата по ваш вкус!
Да ви е сладко!