Салата разядка с патладжан по френски

Ivi  VaccaIvi Vacca
Готвач
218
2k
607
534
04/06/2020
"Апетитна разядка с патладжан по френски за изтънчени вкусови рецептори "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 126
  • Преглеждания за месеца136
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • патладжани - 2 бр. средни
  • чесъна - 4 скилидки
  • лимонов сок - 1 бр. лимон
  • мащерка - 1 чаена лъжичка
  • подправки - 1 щипка средиземноморски по избор
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • зехтин - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази салатата разядка от патладжан е вкусен дип, идващ от френския средиземноморски регион. Обикновено се прави, когато патладжанът (патладжаните са в сезона). Много е лесен за приготвяне и има прекрасен свеж и здравословен вкус.

Перфектното студено предястие в горещ летен ден. Всичко, от което се нуждаете, са няколко патладжана и няколко подправки. Най-важната част е да готвите патладжана правилно. Има различни методи, които можете да използвате за готвене на патладжана, но този, който наистина е добър, е, когато патладжанът се готви на открит пламък (камина или печка на дърва), но нека изберем начин, подходящ за много хора у дома.

Така че, ето алтернатива. Първо, трябва да набодете патладжана с вилица (като направите малки дупки) навсякъде, за да може топлината да влиза лесно. След като сте готови, можете или да използвате фурна или скара и да оставите патладжана да се готви 20 минути или ако сте настроени по-приключенски, можете да поставите патладжана направо на открит пламък на печката, като внимавате да го въртите редовно, докато се изпече. Когато патладжаните са готови изпечени, нарежете наполовина на печените патладжани и ги изстържете с помощта на лъжица.

Прехвърлете ги в купа. Добавете зехтина, подправките, сол черен пипер и накрая лимоновия сок и разбъркайте енергично с помощта на лъжица.

Ако желаете можете да добавите и чаена лъжичка дижонска горчица!

Салатата с патладжан е готова, когато получите гладка и равномерна консистенция (ако лъжица не раздроби достатъчно патладжана, можете да използвате пасатор).

Охладете и сервирайте:

Тази вкусна салата разядка с патладжан по френски трябва да се сервира наистина студена! Оставете салатата да изстине напълно в хладилника за час.

Когато сервирате, сложете салатата разядка в купа, добавете отгоре зехтин и поръсете кориандър или прясна зелена подправка на вкус. Насладете се с моята рецепта!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
За тази разядка- салатка не може да се каже друго освен- Разкош !
Не знам дали ще дочакам до вечеря или ще я унищожа предварително :)))
Други подправки освен мащерка (и то набрана от мен от гората) не сложих, но си е достатъчно. И съм очарована от аромата и характера, което придаде. Много благодаря за идеята!
1
0
Ivi  Vacca
Ivi Vacca
06.06.2020 20:22
Ех, че се радвам!Напълни ми се сърцето .За подправките слагам и майорана прясна и сицилиански микс щипка и прясна мащерка и цитрусова понякога .Аз благодаря от сърце за доверието и вниманието Данче. Сърдечен поздрав от мен!
1
0