Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Разядки»Салата разядка с патладжан по френски

Салата разядка с патладжан по френски

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Салата разядка с патладжан по френски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Апетитна разядка с патладжан по френски за изтънчени вкусови рецептори"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. средни
  • чесъна - 4 скилидки
  • лимонов сок - 1 бр. лимон
  • мащерка - 1 чаена лъжичка
  • подправки - 1 щипка средиземноморски по избор
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • зехтин - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази салатата разядка от патладжан е вкусен дип, идващ от френския средиземноморски регион. Обикновено се прави, когато патладжанът (патладжаните са в сезона). Много е лесен за приготвяне и има прекрасен свеж и здравословен вкус.

Перфектното студено предястие в горещ летен ден. Всичко, от което се нуждаете, са няколко патладжана и няколко подправки. Най-важната част е да готвите патладжана правилно. Има различни методи, които можете да използвате за готвене на патладжана, но този, който наистина е добър, е, когато патладжанът се готви на открит пламък (камина или печка на дърва), но нека изберем начин, подходящ за много хора у дома.

Така че, ето алтернатива. Първо, трябва да набодете патладжана с вилица (като направите малки дупки) навсякъде, за да може топлината да влиза лесно. След като сте готови, можете или да използвате фурна или скара и да оставите патладжана да се готви 20 минути или ако сте настроени по-приключенски, можете да поставите патладжана направо на открит пламък на печката, като внимавате да го въртите редовно, докато се изпече. Когато патладжаните са готови изпечени, нарежете наполовина на печените патладжани и ги изстържете с помощта на лъжица.

Прехвърлете ги в купа. Добавете зехтина, подправките, сол черен пипер и накрая лимоновия сок и разбъркайте енергично с помощта на лъжица.

Ако желаете можете да добавите и чаена лъжичка дижонска горчица!

Салатата с патладжан е готова, когато получите гладка и равномерна консистенция (ако лъжица не раздроби достатъчно патладжана, можете да използвате пасатор).

Охладете и сервирайте:

Тази вкусна салата разядка с патладжан по френски трябва да се сервира наистина студена! Оставете салатата да изстине напълно в хладилника за час.

Когато сервирате, сложете салатата разядка в купа, добавете отгоре зехтин и поръсете кориандър или прясна зелена подправка на вкус. Насладете се с моята рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
За тази разядка- салатка не може да се каже друго освен- Разкош !
Не знам дали ще дочакам до вечеря или ще я унищожа предварително :)))
Други подправки освен мащерка (и то набрана от мен от гората) не сложих, но си е достатъчно. И съм очарована от аромата и характера, което придаде. Много благодаря за идеята!
06.06.2020 18:40
1
1
Покажи всички подкоментари