Начин на приготвяне
Тази салатата разядка от патладжан е вкусен дип, идващ от френския средиземноморски регион. Обикновено се прави, когато патладжанът (патладжаните са в сезона). Много е лесен за приготвяне и има прекрасен свеж и здравословен вкус.
Перфектното студено предястие в горещ летен ден. Всичко, от което се нуждаете, са няколко патладжана и няколко подправки. Най-важната част е да готвите патладжана правилно. Има различни методи, които можете да използвате за готвене на патладжана, но този, който наистина е добър, е, когато патладжанът се готви на открит пламък (камина или печка на дърва), но нека изберем начин, подходящ за много хора у дома.
Така че, ето алтернатива. Първо, трябва да набодете патладжана с вилица (като направите малки дупки) навсякъде, за да може топлината да влиза лесно. След като сте готови, можете или да използвате фурна или скара и да оставите патладжана да се готви 20 минути или ако сте настроени по-приключенски, можете да поставите патладжана направо на открит пламък на печката, като внимавате да го въртите редовно, докато се изпече. Когато патладжаните са готови изпечени, нарежете наполовина на печените патладжани и ги изстържете с помощта на лъжица.
Прехвърлете ги в купа. Добавете зехтина, подправките, сол черен пипер и накрая лимоновия сок и разбъркайте енергично с помощта на лъжица.
Ако желаете можете да добавите и чаена лъжичка дижонска горчица!
Салатата с патладжан е готова, когато получите гладка и равномерна консистенция (ако лъжица не раздроби достатъчно патладжана, можете да използвате пасатор).
Охладете и сервирайте:
Тази вкусна салата разядка с патладжан по френски трябва да се сервира наистина студена! Оставете салатата да изстине напълно в хладилника за час.
Когато сервирате, сложете салатата разядка в купа, добавете отгоре зехтин и поръсете кориандър или прясна зелена подправка на вкус. Насладете се с моята рецепта!
Коментари
Не знам дали ще дочакам до вечеря или ще я унищожа предварително :)))
Други подправки освен мащерка (и то набрана от мен от гората) не сложих, но си е достатъчно. И съм очарована от аромата и характера, което придаде. Много благодаря за идеята!