Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Задушено Пиле»Най-вкусното пиле с гъби по френски

Най-вкусното пиле с гъби по френски

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Най-вкусното пиле с гъби по френски3 / 3
04/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Искате ли да си хапнете от най-вкусното пиле с гъби? - Ето ви рецептата"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 кг
  • брашно - 40 г обикновено
  • масло - 30 г
  • бульон
  • пилешки кости - 500 г
  • моркови - 50 г
  • кромид лук - 50 г
  • телешки бульон - 500 мл
  • доматена паста - 10 г
  • чесън - скилидка
  • билки - целина, дафинов лист, мащерка, праз и др. на вкус
  • За Соса
  • шалот - 25 г
  • гъби - 100 г
  • коняк - 25 мл
  • бяло вино - 50 мл
  • пилешки бульон - 500 мл
  • масло - 10 г
  • естрагон - 1 с.л.
  • магданоз - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • броколи - 600 г сварени
  • сирене рокфор - или друго синьо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и нарежете гъбите. Обелете и нарежете шалот. Измийте и нарежете магданоза и естрагона. Запазете всички продукти в кутия в хладилника.

Нарежете пилето на порционни парчета, като отделите двете бутчетата и бялото месо. От крилата и другите кости с пилешко ще приготвите бульона.

Подготовка на бульона по френски:

В дълбока тенджера загряваме 1 с.л. масло или зехтин и добавяте отделеното месо с кости да се запържи, зачерви хубаво. Добавяме моркова и лука и продължавате да пържите за около 5 мин. Излейте телешкия бульон, добавете доматеното пюре и букета зелени билки - целина, дафинов лист, мащерка, праз и чесън (по желание добавете пънчетата на гъбите).

Оставете бульона да ври, докато месото се свари хубаво - за около 30 минути. След това извадете месото и зеленчуците и прецедете бульона. Така го подготвяте за следващата стъпка.

Следваща стъпка

Оваляйте всяко парче бяло месо и бутче (ако желаете, обезкостете бутчето предварително) в обикновено брашно и подправете със сол и черен пипер.

Разтопете супена лъжица масло в тиган. Когато маслото се запени, добавете пилешките парчета едно по едно с кожата надолу. Оставете да се готвят за няколко минути. Обърнете ги да се зачервят и покафенеят равномерно.

Покрийте тигана (ако е за фурна или прехвърлете в тавичка) и продължете да готвите във фурната на 200 градуса за 25 минути. След това извадете парчетата пиле и оставете в отделна тава да починат на топло.

Запечете гъбите в тиган с масло и шалота на среден огън за 1 или 2 минути. Добавете коняка. Запалете коняка и фламбирайте (ако се притеснявате, просто го оставете да заври за минута и добавете виното), след това изгасете с бяло вино.

Намалете котлона, докато не остане течност колкото супена лъжица. Добавете пилешкия бульон, оставете да се задушава на ниска температура, за няколко минути (около 15 мин).

Свалете тигана от котлона и добавете супена лъжица масло и бавно разбъркайте соса. Добавете супена лъжица естрагон и магданоз към соса и разбъркайте отново. Оставете да поври още малко за около 5 минути.

Накрая добавете пилешките бутчета и гърди и загрейте на много слаб огън за няколко минути.

Сервирайте пилето по френски и поръсете с още прясно нарязан магданоз и естрагон. По желание гарнирайте със задушените броколи и сиренето.

Насладете се на тази много вкусна рецепта от невероятната френска кухня за най-вкусното пиле с гъби по френски .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: