Начин на приготвяне
Морковът и пиперката се нарязват на малки кубчета.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Накрая се нарязва лукът на по-дребно.
В сгорещено олио се запържва лукът, докато започне да става златист. След това се добавя брашното и червеният пипер, като бързо се разбърква, за да се разтворят в олиото, без да залепва.
Добавят се доматите от консерва заедно с моркова и пиперката. След тях се прибавя щедро джоджен и чубрица.
Налива се 1 купичка гореща вода, разбърква се и постната яхния се оставя да ври 10 минути.
След това се прибавят картофите, а когато поомекнат малко, е ред на консервата грах, която се изсипва заедно с водата от нея.
Поръсва се черен пипер и сол на вкус и постният грах с картофи и доматен сос се оставя на слаб огън да къкри до готовност на всички зеленчуци.