Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пилешки бутчета с доматен сос и пюре от грах и картофи

Пилешки бутчета с доматен сос и пюре от грах и картофи

Пилешки бутчета с доматен сос и пюре от грах и картофи
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
16/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Пилешки бутчета с доматен сос и пюре от грах и картофи - страхотна идея за вкусна вечеря"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • пармезан - 40 г
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1/2 бр.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • розмарин - няколко клонки
  • босилек - 1 ч.л.
  • олио - 20 мл
  • За пюрето
  • грах - 450 г /замразен/
  • картофи - 3 бр.
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • магданоз - 1/2 връзка
  • масло - 1/2 пакетче
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сирене - 100 грама
  • За соса
  • домати - 400 г от консерва
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 червена
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лютеница - 3 с.л. едросмляна
  • олио - 10 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилешките бутчета, махнете трътките и кожата /кожата не е задължително да я махнете, аз така предпочитам/. След това направете разрези в месото.

Обелете чесъна и го нарежете на филийки. Моркова също обелете и нарежете на филийки.

В купа сложете олиото, подправките и разбъркайте. Намажете бутчетата, след което ги шпиковайте.

Сложете в прорезите моркова и чесъна. Увийте със стреч фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника да се мариноват.

В тенджера сложете вода заедно с малко олио, зеленчуковия бульон, сол и черен пипер на вкус. Оставете под капак да заври.

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Щом водата заври, сложете граха и картофите да се сварят. През това време обелете морковите за соса и ги настържете. Лука обелете и нарежете на ситно. Чесъна обелете и нарежете на филийки.

В дълбок тиган сгорещете олио и сложете чесъна да се задуши. След като си пусне аромата, добавете морковите и лука. Чушката почистете от семките и нарежете на ситно.

Добавете я към останалите съставки и оставете хубаво да се задуши вскичко.

След това добавете доматите от консерва, заедно с малко вода, лютеницата, подправките.

Разбъркайте всичко и оставете да къкри на слаб охън. След като зеленчуците за пюрето са готови, ги прецедете.

Оставете леко да изстинат, след което ги пасирайте. Овкусете със сол, пипер, добавете нарязания магданоз, маслото и сиренето. Разбъркайте хубаво и оставете настрани. След като соса е готов, сложете магданоза, нарязан на ситно и дръпнете от котлона.

Извадете бутчетата от хладилника, сложете всяко във фолио, като върху всяко хубаво налепете пармезан, сложете парченца масло, завийте фолиото и печете на 180 градуса за около 40 минути, като първите 20 минути под фолио, а след това махнете фолиото, за да се получи хубава коричка.

След като е готово всичко е време за сервиране. Има два начина - първият е да сложите пюре в чинията, отгоре да сложите бутче и да го полеете със сос. Или да сложите сос, върху него бутче и отстрани сос. Аз избрах втория.

Който и начин да изберете, все ще е вкусно! Добър апетит!

Пилешките бутчета с доматен сос и пюре от грах и картофи са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: