Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Домашни питки с масло

Домашни питки с масло

Nadia MalinovaNadia Malinova
Новак
22955
Домашни питки с масло
Снимка: Nadia Malinova
1 / 5
05/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"Да знаете само как ухаят тези домашни питки с масло..."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • краве масло - 200 г разтопено
  • мая - 21 г прясна
  • сол - 1 с.л.
  • прясно мляко - 400 г подварено
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля до кипване и след това се оставя да се охлади до телесна температура. Маята се разтваря в малко вода, добавя се захарта и лъжица брашно и се оставя да шупне.

Брашното се пресява поне два пъти, добавя се солта и се оформя кладенче, в което се изсипват разтопеното масло, шупналата мая, прясното мляко и белтъкът на яйцето.

Жълтъкът се отделя, разбива се с малко вода и олио и се използва за намазване на питките преди печене.

От продуктите се омесва меко тесто. Меси се, докато в тестото се образуват мехури, след което се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.

Втасалото тесто се разделя на 20 парчета с намаслени ръце се оформят в кръгли малки питки.

Домашните хлебчета се подреждат на разстояние една от друга, така че и когато втасат да не се допират една в друга. Оставят отново да втасат за около 15-20 минути.

Втасалите питки се намазват отгоре с разбит жълтък и по желание се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час.

След изваждане се охлаждат на решетка, за да не се овлажнят отдолу в тавата и завити с влажна кърпа, за да останат мекички домашните питки с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: