Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля до кипване и след това се оставя да се охлади до телесна температура. Маята се разтваря в малко вода, добавя се захарта и лъжица брашно и се оставя да шупне.
Брашното се пресява поне два пъти, добавя се солта и се оформя кладенче, в което се изсипват разтопеното масло, шупналата мая, прясното мляко и белтъкът на яйцето.
Жълтъкът се отделя, разбива се с малко вода и олио и се използва за намазване на питките преди печене.
От продуктите се омесва меко тесто. Меси се, докато в тестото се образуват мехури, след което се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто се разделя на 20 парчета с намаслени ръце се оформят в кръгли малки питки.
Домашните хлебчета се подреждат на разстояние една от друга, така че и когато втасат да не се допират една в друга. Оставят отново да втасат за около 15-20 минути.
Втасалите питки се намазват отгоре с разбит жълтък и по желание се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час.
След изваждане се охлаждат на решетка, за да не се овлажнят отдолу в тавата и завити с влажна кърпа, за да останат мекички домашните питки с масло.