Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Симит Погача

Симит Погача

BirgulBirgul
Чирак
716201801
Симит Погача
Снимка: Birgul
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Симит погача - чудесна е за всеки празник"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г /разтопено/
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 1 в.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 пакет
  • брашно - 4.5 ч.ч.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • кашкавал - 200 г
  • ЗА ОВАЛЯНЕ
  • белтъци - 1 бр.
  • печен сусам - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо върху котлона поставих сух тиган. След това включих котлона на средна температура. Като ми загря тигана го поръсих със сусама.

Периодично разбърквах с дървена лъжица, докато сусамът покафенее. След като придобие желания цвят го оставих настрана да изстине.

След това разтопих кравето масло и оставих на страна леко да се охлади.

В подходяща купа счупих яйцето и добавих киселото мляко, олиото, бакпулвера, солта и захарта, и разбърках с лъжица. След това добавих разтопеното краве масло и отново разбърках.

След това си пресях брашното и добавях малко по малко към сместа, когато ви се получи тесто, трябва да ви е леко меко, но нелепнещо тесто.

След като доомесих, късах парчета, които ми бяха горе-долу еднакви по големина. След това си приготвих кашкавала, като предварително го нарязах на ленти.

Взех подходяща тава и я покрих с пергаментова хартия. Взех топка тесто и я сплесках и след това си поставих от кашкавала.

Първо затворих от двата края, като лодка, а после по средата. След това в малка шола сложих белтъка и разбих за кратко с вилица.

Потопих си симит погачата първо в белтъка, а после в печения сусам.

Накрая наредих в тава със затворената страна надолу ...и така докато свършат. След това с помощта на остър нож направих 2-3 разреза върху всеки симит.

И накрая пекох в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: