Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пухкави питки за Черешова Задушница

Пухкави питки за Черешова Задушница

Пухкави питки за Черешова Задушница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
06/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Пригответе си и вие тези пухкави питки със сирене за Черешова Задушница"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • олио - 100 мл
  • мая - 20 г или 1 суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр. без жълтъка , той е за намазване
  • брашно - 700 г
  • заливка
  • жълтъци - 1 бр/ от яйцето
  • кисело мляко - 200 г
  • сирене - 100 г натрошено
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Меки като памук, вкусни и лесни за приготвяне. Натрошава се маята в хладка вода, добавя се захар и 2-3 с.л. брашно, оставяме да бухне.

Сипва се маята в брашното, прибавяме олио, топло прясно мляко и сол. Замесва се меко тесто, оставяме да втаса на топло.

Аз отделих 1, 3 от тестото, защото тази тавичка ще е малка, но вие разделете тестото на 12 части. Всяка се сплесква на питка, поставяме натрошено сирене и оформяме на топче.

Нареждат се питките със сирене в тава намазана с олио. Оставих за 15 минути, после поръсваме сирене в празните места и приготвяме заливка (като за милинки).

Разбива се кисело мляко с един жълтък. С лъжица се залива всяка топка и поръсваме семена. Поставям в студена фурна, включваме на 170 градуса.

Печем до златисто около 40-45 минути, като към края покриваме с фолио да не изгори. Меки като памук и вкусни питки за Черешова Задушница!

От останалото тесто приготвих пържени мекици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много сполучлива рецепта! Вкусни, наистина меки и сочни питки!
18.02.2023 11:26