Начин на приготвяне
Днес изпекох лесен здравословен хляб - лек, без глутен. Това е хляб без яйца. Много е добре да го хапват всички, които не консумират често месо или никак!
Разтворете маята в топлата вода с меда и я оставете да престои около 10 минути. Трябва да видите малки мехурчета. Това означава, че дрождите се активират. Междувременно смесвате брашното с подправките и солта, правете кладенче в купата.
След това добавяте сместа с вода и мая и изварата. Смесете всичко добре. Разбъркайте сместа и добавете хладката вода и олио до получаването на лепкаво тесто. Спазвайте точно пропорциите в рецептата за получаването на точно това лепкаво тесто!
Сместа не се меси, остава така в купата за 40 мин да втаса на топло. Преди да поставите във фурната, поръсете със семките и леко ги притеснете върху тестото.
Можете да да изсипете тестото в директно във формата с хартия за печене да втасва. Или оставете в купата със затворен капак да удвои обема си и после прехвърлете във формата за печене.
Изпечете хлебчето от елда в студена фурна на 200 градуса отгоре и отдолу за около 50 минути. След това изваждате вкусния хляб от формата и го оставяте да почива за 10 минути. Може да съхранявате хляба в хладилника седмица.Трябва да се охлади малко, за да можете да ядете, което е по-трудно, защото ухае чудно!
Насладете се на лесно безглутеново хлебче от елда!