Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебче Пръстен

Хлебче Пръстен

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Хлебче Пръстен
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
01/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Добрата домакиня знае, каквото и да сложи на трапезата, най-важен винаги си остава домашно приготвеният хляб"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + още за доизмесване
  • мая - 25 г прясна
  • вода - 350 мл леко затоплена
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 25 мл
  • масло - 60 г разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл от водата с лъжичката захар, покрийте с кърпа и оставете да шупне за около 10 минути. В останалата водичка сложете киселото мляко и солта и разбъркайте.

Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете олиото, шупналата мая и киселото мляко с водата. Замесете гладко, меко, но нелепнещо тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо.

Готовото тесто оформете на топка, намазнете я с олио и оставете за 1 час на топло да втаса и утрои обема си (добре е да покриете с прозрачно домакинско фолио и отгоре с кърпа, също така е важно съдът /купата да е достатъчно дълбока, за да има пространство тестото да бухва свободно).

Втасалото тесто поставете на намаслен плот и разделете на 5 топки. Всяка от тях разточвайте на тънка кора, мажете с разтопено масло и поставяйте една върху друга. Не използвайте всичкото масло, а заделете от него за намазване на питката-хляб накрая.

Наложените кори навийте на руло и после съединете двата му края във форма на пръстен.

В намаслена тавичка с приблизителни размери 25-26 см. диаметър поставете кръгла огнеупорна чашка (също намаслена) в средата, а около нея разположете пръстена. Оставете да удвои още веднъж обема си за още 30 минути.

Печете на 180 градуса, само долен реотан, с вентилатор - 30-35 минути. Веднага след като извадите от фурната намажете с останалото масло, напръскайте със студена вода и покрийте с чиста кърпа.

След 10 минути хлябът е готов за консумация, а коричката е омекнала и ухае вкусно и неустоимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: