Начин на приготвяне
Загрейте 3 с.л. от зехтина и в тях запържете за кратко скилидките чесън, нарязани на малки парченца или тънки филийки. Огънят не трябва да е силен, за да не изгорят.
Сипете доматеното пюре, захарта, ригана и сол и разбъркайте. Оставете соса да къкри на слаб до умерен огън, а през това време се заемете с ориза.
Измийте го добре от нишестето.
Загрейте вода в съотношение с ориза, каквото ви индикира производителят на пакета, тъй като всеки сорт изисква различно количество.
Когато заври, сложете две щипки сол, две лъжици зехтин и ориз. Варете под капак 20 минути и дръпнете от огъня, сложете маслото и оставете тенджерката захлупена 2-3 минутки.
Докато все още оризът се готви, сложете рибата в намазнена тавичка с кожата отдолу. Поръсете или натрийте със сол, зехтин и черен пипер.
Изпечете филето мерлуза в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути или малко повече, ако филетата са много дебели. Като цяло печената бяла риба няма нужда от дълга термична обработка.
Сервирайте мерлузата в компания с белия семпъл ориз и доматения сос. Поръсете със свеж, накълцан магданоз и поднесете.
Тази мерлуза на фурна със доматен сос и ориз е идея за бързо и лесно ястие, което ще ви очарова с вкуса си.
Добър апетит!