Начин на приготвяне
В купа сложете пресятото с щипка сол, ванилията и бакпулвера брашно.
Добавете яйцето, жълтъка и захарта. Следва студеното краве масло, нарязано на парчета.
Ароматизирайте с щипка настъргана лимонова кора. Замесете маслено тесто, което загънете в парче найлон и приберете в хладилник за поне 30 мин.
Направете си крема, като в малка тенджерка излеете млякото. Добавете жълтъка, захарта, ванилията и сложете на котлона. Бъркайте, докато кремът се сгъсти. Готовият крем охладете.
Почистете черешите от костилките. Сложете ги в тенджерка със захарта и сварете салцата за 10 мин. Прибавете лимоновия сок и отстранете от котлона.
От охладеното тесто си отделете част. Останалата разточете върху парче хартия за печене. Прехвърлете в тава 24 см заедно с хартията и оформете висок борд.
Изсипете яйчения крем, а отгоре черешовата салца.
Отделеното тесто разточете, изрежете си формички, за да направите черешки, а останалото тесто прехвърлете върху черешовия пай. Завийте бордовете навътре, отгоре сложете черешките от масленото тесто.
Изпечете домашния пай на 180°C в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. Готовият пай охладете на решетка и поръсете с пудра захар.
Нарежете черешовия пай с яйчен крем, след като се е охладил напълно.
Да ви е сладко!