Начин на приготвяне
Първо, зареждаме ориза да се вари в оризоварка/мултикукър, като за целта разбъркваме съставките в съда/контейнера на уреда – 1 и 1/2 ч.ч. измит бисерен ориз (по желание предварително накиснат за половин час), 1 и 1/2 изравнени ч.л. фина хималайска сол, 2 ч.л. шарлан, 1 ч.л. натурално сусамово масло, 3 щипки смлян черен пипер и 3 ч.ч. вода.
Докато той се готви, в средно голяма тенджера приготвяме вкусно къри. Загряваме растителната мазнина и сипваме нарязани 1 глава лук и 2 моркова.
Разбъркваме и добавяме нарязаните на кубченца картофи и тиквичка, заедно с подправките - Мадраско къри, куркума, кимион, черен пипер, джинджифил на прах, чили, сушен и стрит босилек, тръстикова захар и хималайска сол.
Разбъркваме с бамбукова равна бъркалка и заливаме с около половин литър гореща вода.
Прибавяме отцедения грах, домашно стерилизиран в буркан, заедно с нарязания на ситно пресен лук. Разбърквайки, сипваме 3 пълни с.л. типово брашно за сгъстяване и оставяме ароматната яхния да къкри още около 15 минути, докато картофите хубаво омекнат.
В дълбока чиния или блюдо сипваме сварения ориз, който по желание може да оформим с купичка или форма за торта, и отгоре сипваме невероятното зеленчуково къри с грах.
Поднасяме апетитното ястие топло - на мига, със своя букет от наситени вкусове и ориенталски аромати.
Чудно вкусно къри с грах върху канапе от ориз!