Начин на приготвяне
Започваме приготвянето на вкусните картофени пирожки, като, първо, обелваме, измиваме и сваряваме картофите.
След като ги сварим, си отделяме и прецеждаме от водата, където са вряли картофите, 1 ч.ч. гореща и 1 ч.ч. хладка вода.
В купата, в която ще замесим картофеното тесто, изсипваме 1 ч.ч. брашно, заливаме с 1 ч.ч. гореща вода (от водата на картофите) и бъркаме с тел до гладкост.
След това добавяме 1 ч.ч. хладка вода (от водата на картофите), разбъркваме и добавяме маята и захарта пак разбъркваме и оставяме за 5 мин. да се активира маята.
Като шупне маята, добавяме 3 ч.ч. брашно и бъркаме с дървена лъжица, докато тестото стане за месене и с ръце доомесваме, като добавяме по- малко от брашното. Месим 3-4 мин.
Тестото трябва да бъде меко и нелепнещо, слагаме го в купа, поръсена с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва около 1 час. Докато чакаме, си приготвяме плънката, като намачкваме картофите на пюре, запържваме нарязания на ситно лук до златисто с масло и малко олио или зехтин, сол и черен пипер.
Добавяме лука към картофите, добавяме копър и разбъркваме добре.
След това си правим и соса, като смесваме изброените по-горе продукти за соса.
След като е втасало тестото, му изкарваме въздуха, премесваме и си правим 32 малки или 16 по-големи топчета, които нареждате върху намазнен плот.
След това с пръсти разтваряме всяко топче в кръг, като краищата са малко по-тънки, а средата по-плътна, слагаме от картофената плънка, ако са 16 топчетата по 1 с.л., и по 1 ч.л. - ако са 32, защипваме и може двата края да свържете в средата, обръщате и леко притискаме и нареждаме върху намазнения плот.
Загряваме олиото в подходящ съд и пържим пирожките, като малко намаляме температурата на котлона, за да не останат сурови от вътре.
Сервирате със соса още докато са топли картофените пирожки.
Горещо препоръчвам рецептата - няма да съжалявате!
Може да приготвите и с друга плънка - пак стават много много вкусни. Аз направих няколко пирожки с плънка от колбас, гъби, лютеница, сирене и 1 ч.л. майонеза.