Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Към него се прибавят маята, солта, захарта и шарената сол. Разбърква се и се оформя като кладенче.
След това трябва да погасим содата. За целта изсипваме количеството сода в киселото мляко и внимаваме да не изкипи.
Когато шупне, се изсипва в кладенчето. Разбиваме леко яйцата и ги прибавяме в брашнения кладенец.
Замесваме меко тесто, като внимаваме да не се пренасити с брашно, защото в такъв случай няма да стане пухкава питка.
Вече готовото тесто трябва леко да лепне. Оставяме го за няколко минути да почине. През това време подготвяме кръгла тава, намазнена с олио и по желание може да се постели с хартия за печене.
Разделяме тестото на две части, като едната трябва да е по-голяма. По-малката топка слагаме в средата на тавата, а по-голямата разточваме на кора с дебелина от около 2-3 см.
С помощта на ринг или чаша правим кръгли формички, докато тестото не свърши. Подреждаме кръгчетата отстрани на тестото.
Правим буквите, като смесваме брашно и вода, за да се получи тесто. Разточваме го и внимателно изрязваме буквите, които желаем (може да се изработи шаблон от картон за тях).
Взимаме яйцето за намазване и разделяме белтъка от жълтъка.
С четчица намазваме буквите с белтък, след което ги закрепваме върху тестото.
От жълтъка размазваме отгоре върху питката.
Печем на 180 до 200 градуса в зависимост от силата на фурната, докато се зачерви.
След като се изкара от фурната, питката се пръска със студена вода и отгоре се слага кърпа, за да може да отиде на нивата.
След около 10 минути кърпата се маха и балканската питка за нов дом е изцяло готова!