Начин на приготвяне
Гъбите се накисват във вода. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
Пилешкото се нарязва на средно големи кубчета.
Печурките и манатарките се доизмиват добре. Нарязват се на филийки.
Морковите се обелват и измиват. Нарязват се на 2 по дължина. След това се нарязват на филийки.
Киселите краставички се нарязват на филийки.
В тенджера се слага повечко олио да загрее. Добавят се лукът и двата вида гъби. Добавя се захарта и леко се запържват.
Добавя се и пилешкото леко да се запържи. Добавят се морковите и доматеният сок. Овкусява се със сол и черен пипер.
Добавят се киселите краставички. Добавя се вода, колкото да покрива малко всички продукти.
Тенджерата с пьоркьолта се похлупва с капака. Оставя се пилешката манджа да къкри на слаб котлон до сготвяне на месото.
Мм получава се топящ се в устата пилешки пьоркьолт с гъби и кисели краставички.