Пататник от Триград

Иван КацаровИван Кацаров
Новак
32
489
109
76
02/07/2020
"Прекрасният автентичен пататник от Триград, чийто вкус почти усещаме, гледайки снимките му "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
30 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 471
  • Преглеждания за месеца1950
  • Преглеждания за седмицата67
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена30

Необходими Съставки

  • картофи - 4 - 5 бр. /според големината/
  • лук - 1/2 средна глава или на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • сол - на вкус
  • олио
  • краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за този чудесен пататник я знам от баба Къдричка, от Триград.

1. Картофите се настъргват на едрото ренде, посоляват се и се разбъркват добре. След това се оставят да постоят малко, за да отделят водата си.

2. Картофите се изстискват с ръка, за да се премахне излишната вода.

3. Към картофите се прибавят яйцата, нарязаният на много ситно лук и сухият джоджен. Разбърква се добре.

4. Сипва се малко олио на дъното на тигана, но НЕ масло, защото то бързо прегаря и ще направи пататника горчив.

5. Поставя се картофената смес, като се притиска с лъжица и се разпределя равномерно в тигана, като НЕ трябва да бъде по-дебел от 2 см.

6. Отгоре върху картофите на няколко места се слага малко масло и се похлупва с капак, за да може картофите да се пържат и задушават едновременно.

7. Котлонът се включва на средно, даже една идея по-слабо от средно, за да може пататникът да се готви бавно и да не прегори отвън, а да остане суров вътре.

8. След около 10 минути пататникът се обръща с помощта на чиния или дъска.

9. Тиганът отново се намазнява с олио и пататникът се плъзга отново в тигана. Сега изпечената повърхност е вече отгоре и тя се намазва с масло. Вече НЕ се слага капак, защото пататникът ще се задуши и ще загуби хрупкавата си коричката.

10. След още 10-на минути пататникът е готов и се сервира . Отново се намазва с масло и баба Къдричка го поръсваше с хубав Родопски домашен кашкавал и пресен джоджен.

От нея знам, че в голия пататник (този без кори) не се слага сирене или кашкавал, а се поръсва отгоре, а когато се приготвя пататник с кори – сиренето се слага вътре в плънката за пататника, а отгоре се намазва само с масло. Това беше нейният метод за изпълнение на рецептата. Домашни картофи, домашно масло, домашно сирене. Няма такъв вкус! Простота, която те издига до Съвършенство.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Вместо лук може да се използва праз (ако е в сезон) - това добавя една особена сладост към пататника.

Разбира се може да замените джоджена с чубрица или мащерка; може да сложите малко стрити сушени манатарки и също ще бъде много вкусно, но вече ще бъде вашата интерпретация на пататник и няма да е като този пататник от Триград на баба Къдричка.

Родопите са голяма планина, много по-широка като душа и енергия, отколкото географията е определила и в различните селца и градчета в планината пататник се приготвя по различен начин. Няма една единствена рецепта за пататник, както няма една единствена рецепта за домашна лютеница или вкусна баница.

Керамична касерола с дръжки 16см
Приготвяй си тази рецепта в:
Керамична касерола с дръжки 16см
5.00 лв.
4.40 лв.
Виж ››

Красива, качествена и удобна, керамичната касерола ще ви помогне да се насладите на традиционните ястия, които обичате. Подходяща е за готвене на по-малко количество храна. Касеролата може да се ползва както за печене, така и за съхранение на гозбата в хладилник.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар