Начин на приготвяне
Първо, замесваме тестото. В дълбока купа сипваме 2 та вида брашно – пшенично и типово - по половин чаена чаша, които по желание пресяваме през сито.
Добавяме 3 с.л. фин царевичен грис, половин ч.л. хималайска сол и супена лъжица шарлан. Разбъркваме с ръка и на малка струйка сипваме топлата водичка – на етапи.
Замесваме гладко тесто и след като поеме брашното, го доомесваме с допълнително малко шарлан, за да подсилим еластичността. Покриваме го с влажна кърпа и оставяме на страна, докато приготвим картофената плънка за пататника.
Обелваме, измиваме и рендосваме 3-те големи картофа в дълбока купа. Към тях прибавяме на ситно нарязаните - 1 глава стар лук и пресни листенца от 3 стръка джоджен. Към картофите добавяме едно яйце, половин чаена чаша натрошено краве сирене, 1 с.л. шарлан и подправките – половин к.л. смлян черен пипер, 1 равна лъжичка сушен и стрит джоджен и 1 равна ч.л. хималайска сол. Старателно разбъркваме всички съставки.
От тестото разточваме 2 кръгли кори, като първата е малко по-голяма. Разстиламе я в намазнена малка тавичка, така че да покрие стеничките ѝ (както е показано на снимките). Върху нея сипваме картофената плънка, разпределяйки я на равномерен пласт. Прегъваме краищата на първата кора и отгоре поставяме разточената 2-ра кора, завивайки плънката, като прибираме краищата по окръжността.
Намазваме повърхността с шарлан – със силиконова четчица, и зареждаме тавичката, да се пече във фурната на 200 градуса за 50 минути, като от време на време завъртаме тавичката. В случай че много се запече отгоре, на около 40-тата минута превключваме да се пече само на долен реотан, за още около 10 минути.
След като го извадим топъл от фурната, намазваме родопския пататник по желание с краве масло.
Поднасяме топъл изключително вкусния и ароматен традиционен родопски пататник по чепеларски!
Чудно Вкусно!