Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки Пататник

Пърленки Пататник

ИивинкаИивинка
Готвач
1932k5373
Пърленки Пататник
Снимка: Иивинка
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Имаме си 2 в 1 тук - пърленка-пататник, взривоопасна комбинация, за която ще поемем риска с удоволствие"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 400 г + ако е необходимо още
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • суха мая - 1 с.л
  • олио - 1 с.л
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л
  • За пататника
  • картофи - 3 бр.
  • сирене - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен - сух
  • яйца - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесете тестото.

Започваме с маята. В купичка сложете 1 с.л суха мая, добавете щипка сол, 1 ч.л захар, брашно 1 с.л и леко топла водичка. Разбъркайтете и оставете за 10 мин.

В купа пресейте брашното, направете кладенче и добавете щипка сол, олиото и топлото прясно мляко. Сложете готовата мая и замесете тестото. Може да сложите и много малко водичка, ако се наложи. Замесете меко тесто. Оставете за 1 час.

След като сте готови с тестото, обелете картофите и сварете в подсолена вода. Когато са сварени вече картофите, намачкайте ги хубаво. Оставете леко да изстинат и добавете натрошеното сирене, сол, черен пипер и сухия джоджен. Объркайте всичко.

Готовото тесто разделете на 8 еднакви топки.

Сложете тигана на котлона да загрява.

Вземете една топка тесто, разточете тънка кора, сложете по средата от сместа за пататника, загънете от всички страни и леко разточете.

Намажете вече сгорещеният тиган с масло, сложете получената пърленка-пататник и захлюпете с капак.

Когато пърленката пататник се запече отдолу, обърнете и от другата страна и пак захлупете с капака.

И така правите всички пърленки пататник. Когато изваждате готовите пърленки-пататник, покривайте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: