Начин на приготвяне
Първо замесете тестото.
Започваме с маята. В купичка сложете 1 с.л суха мая, добавете щипка сол, 1 ч.л захар, брашно 1 с.л и леко топла водичка. Разбъркайтете и оставете за 10 мин.
В купа пресейте брашното, направете кладенче и добавете щипка сол, олиото и топлото прясно мляко. Сложете готовата мая и замесете тестото. Може да сложите и много малко водичка, ако се наложи. Замесете меко тесто. Оставете за 1 час.
След като сте готови с тестото, обелете картофите и сварете в подсолена вода. Когато са сварени вече картофите, намачкайте ги хубаво. Оставете леко да изстинат и добавете натрошеното сирене, сол, черен пипер и сухия джоджен. Объркайте всичко.
Готовото тесто разделете на 8 еднакви топки.
Сложете тигана на котлона да загрява.
Вземете една топка тесто, разточете тънка кора, сложете по средата от сместа за пататника, загънете от всички страни и леко разточете.
Намажете вече сгорещеният тиган с масло, сложете получената пърленка-пататник и захлюпете с капак.
Когато пърленката пататник се запече отдолу, обърнете и от другата страна и пак захлупете с капака.
И така правите всички пърленки пататник. Когато изваждате готовите пърленки-пататник, покривайте с кърпа.