Начин на приготвяне
Измиваме няколко пъти кафявата леща и я сипваме във врящата вода. След като водата отново заври - вече с прибавената леща, сипваме содата, тъй като тя ще ускори сваряването на варивото.
Малко след това добавяме и нарязаните на ситно лук и морков. Оставяме лещата със зеленчуците да се вари без да я захлупваме с капак, като често разбъркваме с дървена бъркалка.
След като зърното се свари и излишната вода се изпари, сваляме от котлона и оставяме да изстине. Докато това стане, измиваме прясно набраните от градината манголд и пресен лук, и ги нарязваме на ситно.
Добавяме ги към изстиналата леща и разбъркваме заедно с подправките - хималайска фина сол, червен пипер, черен пипер, кимион. Разстиламе фините кори за баница.
Ще използваме за 6 рула - 6 кори (по 1 кора кора на руло) и така ще се получи сочна баница и в същото време икономична. В случай че искаме да е по хрупкава, може да използваме по 2 кори на руло, намазани с шарлан между тях.
Намазваме с шарлан фината кора за първото руло, разстиламе в единия край (от по-късата страна) 1/6 от плънката и навиваме баницата на руло.
Работим бързо, тъй като плънката е сочна, а кората омеква. Подреждаме рулата в правоъгълна тавичка, намазана с шарлан.
Намазваме вкусната постна баница и отгоре с шарлан и печем на 180 градуса за около 25-30 минути до златиста коричка.
Лесна и вкусна сочна веган баница с леща, подходяща и за постите. Градинска, ароматна и засищаща!
Чудно Вкусно!