Сушени домати на слънце

Валена
Валена
Новак
09/09/2013
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 761
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • домати - количество по желание малки доматчета
  • подправки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сушенето на домати са подходящи дребни и месести сортове, които обаче не съдържат много влага. Най-добрият вариант у нас са малките продълговати доматчета тип Рома, Консерва, Сан Марцано.

Доматите се почистват, подсушават и разполовяват. Добре е да са с еднакъв размер. Подреждат се върху рамки с решетка и се покриват с мрежа, която трябва да ги предпазва от комари и мухи.

Рамките се слагат на сухо и слънчево място и се сушат, докато се дехидратират. Вътрешността им трябва да стане суха, но все пак при огъване да не се чупят.

И понеже в сушените домати все има малко влага, е добре да ги затворите в буркани, за да ги запазите по-добре.

За целта подреждате доматите в бурканчета, по желание добавяте скълцан чесън, розмарин, босилек, риган или други ароматни подправки и ги заливате със зехтин, който е загрят до 120 градуса.

Веднага сушените домати се затварят с капачки и се изчакват да изстинат.

Друг вариант е да залеете със свеж зехтин, да затворите и да стерилизирате за няколко минути.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар