Таханови сладки

Таханови сладки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
11/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
32 мин.
Порции
45
"Черпим гости и близки с таханови сладки"

Необходими Продукти

  • тахан - 5 с.л. сусамов (пълнозърнест)
  • шарлан - 3 с.л. (слънчогледово масло)
  • кафява захар - 2/3 ч.ч. кристална
  • вода - ½ ч.ч. топла
  • сода - 1 ч.л. равна
  • ванилия - 1 пакетче (по желание)
  • какао - 1 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 2 ч.ч. (пшенично ръжено)
  • орехи - ситно натрошени за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мерилка ще използваме чаена чаша – 250 мл.

В дълбока купа разбъркваме сусамовия тахан и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Отделно разтваряме кафявата кристална захар в топлата вода и разбъркваме, за да се разтопят кристалчетата.

В сладката течност сипваме содата и ванилията. Разбърквайки с телена бъркалка, постепенно добавяме сладката вода към тахана в купата.

Щом съставките се смесят добре, сгъстяваме с какаото и пълнозърнестото брашно (пшенично-ръжено). Докато прибавяме брашното, първоначално разбъркваме с телена бъркалка, за да не се образуват бучици, а като започне да се сгъстява – продължаваме с дървена голяма лъжица/бъркалка до получаването на лепнещо тесто, отделящо се от стените на купата.

С намазани с малко шарлан длани – оформяме малки топченца, като бонбонки (с големина около 2-3 см), всяко от които леко притискаме (без да сплескваме) в купичка със ситно натрошени орехови ядки, така че да се полепят само от горната страна на сладките.

Подреждаме ги в тава, предварително намазана с шарлан. Редим ги на леко отстояние, тъй като бухват при печенето.

Печем ги на 180 градуса за около 12 минутки. Тъй като бързо се запичат, печем първо 8-10 минутки до леко потъмняване от долната страна и още 2-3 мин само от горната страна (на горен реотан).

Изваждаме тавата от фурната и оставяме за 1-2 минутки тахановите бисквити да изстинат и след това ги отлепяме с сладкарска шпатула от тавата. Прибираме ги за съхранение в кутия.

Мекичкивеган таханови сладки с чудесна хрупкавина на печени орехчета.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: