Начин на приготвяне
За мерилка ще използваме чаена чаша – 250 мл.
В дълбока купа разбъркваме сусамовия тахан и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Отделно разтваряме кафявата кристална захар в топлата вода и разбъркваме, за да се разтопят кристалчетата.
В сладката течност сипваме содата и ванилията. Разбърквайки с телена бъркалка, постепенно добавяме сладката вода към тахана в купата.
Щом съставките се смесят добре, сгъстяваме с какаото и пълнозърнестото брашно (пшенично-ръжено). Докато прибавяме брашното, първоначално разбъркваме с телена бъркалка, за да не се образуват бучици, а като започне да се сгъстява – продължаваме с дървена голяма лъжица/бъркалка до получаването на лепнещо тесто, отделящо се от стените на купата.
С намазани с малко шарлан длани – оформяме малки топченца, като бонбонки (с големина около 2-3 см), всяко от които леко притискаме (без да сплескваме) в купичка със ситно натрошени орехови ядки, така че да се полепят само от горната страна на сладките.
Подреждаме ги в тава, предварително намазана с шарлан. Редим ги на леко отстояние, тъй като бухват при печенето.
Печем ги на 180 градуса за около 12 минутки. Тъй като бързо се запичат, печем първо 8-10 минутки до леко потъмняване от долната страна и още 2-3 мин само от горната страна (на горен реотан).
Изваждаме тавата от фурната и оставяме за 1-2 минутки тахановите бисквити да изстинат и след това ги отлепяме с сладкарска шпатула от тавата. Прибираме ги за съхранение в кутия.
Мекичкивеган таханови сладки с чудесна хрупкавина на печени орехчета.
Чудно Вкусно!