Начин на приготвяне
Обичам го това тесто, пък и то май не е безразлично откъм мен, тъй като се получават сполучливи питки.
Половината прясно мляко затоплям добре и в него разтварям 1 с.л. брашно, захарта и маята. Оставям да си утрои обема.
Яйцата разбивам с останалото прясно мляко, кисело мляко и олиото. Брашното пресявам със солта.
Когато маята е готова, я смесвам с яйчената смес. Всичко добавям към брашното и меся до получаване на меко нелепнещо тесто и мехурчета по него.
Оставям да втаса за 40-50 мин във фурната, загрята на 50 градуса, като след 30-та минута отварям вратата леко.
След това премесвам набързо и отделям малка топка от цялото тесто. Останалото тесто разточвам на правоъгълна кора с дебелина около сантиметър.
В единия край разрязвам с остър нож процепи, като не режа до края на кората, а оставям около сантиметър нерязано.
В плътната част пръскам обилно с олио, разбитите яйца и натрошавам обилно сиренето.
Него притискам леко и навивам на руло, като започвам от нерязаната част. Процепите остават най-отгоре. Сред това завивам на охлюв и слагам в тавичка, покрита с хартия за печене.
Малката топка разточвам на кора, от която с чаша изрязвам пет кръгчета, които поставям със застъпване, и завивам на руло. Така се получава розичката.
Останалото тесто правя на топчета и украсявам питката, както ми скимне.
Веднага след оформяне слагам в студена фурна, на дъното на която има съд с вода, и включвам на максимални градуси до леко зачервяване.
После покривам с хартия, намалявам на 180°C и пека общо за час. Вадя питката от фурната, пръскам с вода или мажа с масло. Завивам с кърпа и чакам да изстине.
Тогава я вадя от тавата на кърпа и след 5-10 минути завивам с кърпата и слагам в плик. Така питата се запазва мека по дълго време.
Пликът оставям отворен, за да не се задуши.
Пухкава, вкусна и ефектна голяма пита охлюв със сирене се получава!
Коментари