Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача охлюв със спанак и сирене

Погача охлюв със спанак и сирене

Boriana IlievaBoriana Ilieva
Новак
1117443
Погача охлюв със спанак и сирене
Снимка: Boriana Ilieva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
16
"Уханните погачи със сочна плънка са на почит във всяка кухня"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • суха мая - 7 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 (1 жълтък за намазване отгоре)
  • брашно - 800 г
  • За пълнежа
  • спанак - 300 г
  • сирене - 300 г
  • пресен лук - 3 стръка
  • копър - 1 шепа ситно нарязан
  • сол - 2 щипки
  • мента - 2 щипки (суха)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в една купа с меда с хладката вода и една шепа от брашното. Оставяме настрани за 15 минути да се активира маята.

След това в голяма купа пресяваме брашното и правим дупка по средата. В нея слагаме солта, топлото мляко, олиото, яйцата, които сме разбъркали предварително, и най-накрая маята. Месим меко тесто. След това покриваме с кърпа и оставяме за един час.

За плънката в 1 тиган слагаме малко зехтин, запържваме пресния лук. След това добавяме спанака + 50 мл вода. Оставяме да омекне спанакът за около 15-20 минути.

Добавяме подправките. Махаме тигана от котлона и слагаме сиренето. Разбъркваме и оставяме настрани да изстине.

Разточваме една кора с дължина 60 см и широчина 35 см. Режем на ленти по цялата широчина ( вижте снимките). От долната страна, където не е нарязана, слагаме спанака и останалото го разпръскваме нагоре по лентите.

Навиваме на руло. Във форма за кекс слагаме хартия за печене слагаме питката охлюв, покриваме и го оставяме за 15 минути да отпочине.

След това намазваме погачата с жълтъка.

Печем погача охлюв със спанак и сирене в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовсност - зависи от фурната ви

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: