Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тавичка и се прави кладенче. Маята се разтваря в топло прясно мляко, добавя се захарта и лъжица брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В кладенчето се слагат всички останали продукти без жълтъка, той остава за намазване на края.
Омесва се тесто, като се добавя от шупналата мая до пълното ѝ усвояване и получаване на гладко, еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло за един час.
Готовото тесто се разделя на две равни части. Всяка от тези части се разточва на правоъгълна кора с дебелина няколко милиметра.
Намазва се едната кора с масло, завива се на руло и се реже на няколко парчета, които се редят като охлювчета в намазана с масло тава.
С другата кора се процедира по същия начин. Намазва се питата с разбития жълтък и се оставя да втаса за още половин час. Слага се тавата във фурната на 170 градуса и се пече около 50 минути.
Питата охлюв е готова.
Коментари