Начин на приготвяне
Забъркайте гъста кашичка от 75 г брашно, 3 г от маята и около 35-40 мл от водата. Оставете за 1 нощ в хладилник в добре затворен херметически съд.
На другия ден, преди да приготвите хляба, извадете закваската и оставете на стайна температура да шупне.
Пресейте брашното два пъти и направете кладенче, в което сипете останалата вода и мая и ферментиралата смес. Замесете тесто, като добавяте и солта.
То ще стане по-твърдо, което е и една от характеристиките на този кастилски хляб - да е по-слабо хидратиран и твърд.
Месенето на тестото е по-трудоемко и отнема поне 10-12 минути.
Оформете на топка и оставете да втаса за 1 час, след това му придайте леко плоска, кръгла форма. С дървено шишче или с ръба на чиния притиснете на 1-2 см от краищата на кръга, а в средата надупчете с вилица или шишче. Това се е правело с цел да се изпече добре и характеризира типичният вид на кръглия хляб.
Оставете да втаса отново за 40-50 минути.
Намажете с малко вода и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути или до приятен златист загар.
Готовия хляб оставете да изстине върху решетка и се наслаждавайте на чудесната му текстура и страхотен вкус.
*Този вид хляб още е наричан Кандеал. Характерното при него е, че се изготвя от специално брашно от твърда пшеница с ниска абсорбация на течности, което се произвежда именно в тази зона.
За да получите автентичният вид и вкус, използвайте подобно брашно от твърда пшеница.
По-малкото количество мая също играе важна роля за типичната му текстура и вкус, затова не добавяйте повече от посоченото в рецептата количество.
Добър апетит.