Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Чабата в плик за печене

Чабата в плик за печене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чабата в плик за печене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Хрупкава чабата, с която може да сътворите кулинарни шедьоври"

Необходими Продукти

  • За ферментация
  • брашно - 80 г
  • вода - 80 мл
  • мая - 5 г жива
  • Основно тесто
  • брашно - 170 - 180 г + за поръсване на плика и плота
  • вода - 110 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 5 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете 5 г прясна мая в 80 мл вода. Сипете 80 г брашно и разбъркайте на гладка кашичка.

Пригответе този префермент от вечерта и го оставете в хладилник в добре затворено бурканче за следващия ден.

Извадете на стайна температура закваската за хляб.

Пресейте 170-80 г брашно в купа, смесете със солта и налейте леко затоплена 110 мл вода, в която натрошете другите 5 грама мая.

Добавете ферментиралата кашичка от предната вечер и замесете меко тесто. Поради силната хидратация на тестото за класическа чабата, то е трудно за измесване и се нуждае от по-продължителна обработка, докато стане еластично и гладко. Работете върху набрашнен плот с шпатули за тесто или с миксер с подходящите приставки.

Сложете тестото в намазнена купа, покрита с кърпа, и оставете да втаса за 1 час, след което отново го сложете върху набрашнена повърхност. Хванете от единия край, издърпайте, за да се разтегли и сгънете. Направете това и от другия край.

Оставете за 1 час тестото за италиански хляб, покрито с кърпа и повторете.

Сгънатото на плосък правоъгълник тесто сложете в набрашнен плик за печене. Завържете го и изчакайте отново да втаса за около час.

Пробийте две-три дупки в торбичката с клечка за зъби, защото се издува при печене и има опасност да се пръсне. Сложете в тавичка.

Печете хляба в загрята на 200 градуса фурна, докато почервенее, около 40 минути.

След като извадите, веднага срежете плика внимавайки, да не се изгорите. Извадете чабатата и оставете да изстине върху решетка.

Нарежете на филийки и сервирайте.

При изпичането в плик този вид хляб добива доста твърда и хрупкава коричка и еластична вътрешност.

По принцип при хляб Чабата дори и коричката е обичайно еластична, затова при съхранение в торбичка или добре затворена кутия за хляб, се постига този ефект.

Чабата в плик за печене си подхожда много с различни разядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: