Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Пълнозърнеста чабата

Пълнозърнеста чабата

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пълнозърнеста чабата
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
29/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Поднесете хляба чабата леко топъл или напълно изстинал с любимата си разядка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • брашно - 100 г тип 500
  • мая - 10 г прясна
  • вода - 230 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - щипка
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите чабата ще ви е необходимо повече време, защото изисква дълго втасване.

Тестото за чабата е с висока хидратация и най-добре ще е да работите с миксер с приставките за тесто.

Пресейте двата вида брашно в купа и прибавете към тях солта и щипка захар.

Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята.

Прибвете водата и зехтина към брашното и разбъркайте.

Включете миксера и бъркайте на високи обороти 7-8 минути, докато се образува топка тесто, която да започне да се отделя съда.

Намажете правоъгълна тавичка със зехтин и прехвърлете тестото в нея.

Покрийте съда със стреч фолио и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.

Без да изваждате тестото от съда с набрашнени пръсти изтеглете всички краища и прегънете тестото няколко пъти.

Отново покрийте с фолио.

Повторете тези прегъвания още 2 пъти през 30 минути.

Пригответе лист хартия за печене и поръсете обилно с брашно.

След това буквално излейте втасалото тесто върху хартията.

С помощта на шпатула за тесто го разделете на две части. Оформете две продълговати хлебчета, като си помагате с шпатулата, и ги поръсете с брашно. Оставете ги отново да втасат, не повече от 30 минути, а през това време загрейте фурната на 230 °C заедно с тавата, в която ще печете.

На дъното на фурната сложете купичка с вода.

След като температурата е достигната, пренесете хлебчетата заедно с хартията в горещата тава. Печете около 30 минути.

Готовите чабати охладете върху решетка и изчеткайте излишното брашно.

Поднесете хляба чабата леко топъл или напълно изстинал.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: