Начин на приготвяне
Активирайте маята в малко топло мляко със захарта и малко брашно. Пресейте брашното, разбийте яйцата, като отделите единия жълтък за намазване.
Добавете киселото мляко и останалото прясно мляко. Замесете хубаво еластично тесто, което оставете покрито да втаса.
Нарежете кренвиршите на ленти или на 4 по дължина. Някои от парченцата с острието на ножа нарежете и завийте в кръг.
От тестото разточете кора и нарежете на ленти, завийте около кръгчето кренвирш, може и с две ленти. Другите форми може сами да си оформите, както на вас ви харесва.
Аз оформям много лесно, като разточвам малка елипсовидна кора, която отстрани разрязвам на ленти, поставям кренвирша по средата и сплитам лентите. Някои може да завиете и отстрани, въпреки че е сплетен.
Оставете ги да втасат и на облите кренвиршки сложете по средата парче кашкавал.
Намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете на 180 градуса до зачервяване.
Лесните кренвиршки с кашкавал са готови.