Начин на приготвяне
Разбих маята със затопленото прясно мляко, супената лъжица захар и две супени лъжици брашно и оставих да шупне.
Пресях си брашното (мерките на брашното са ми на око, колкото поеме) и го омешах със солта.
Направих кладенче и си загасих содата в киселото мляко. Сложих киселото мляко, шупналата мая, единия жълтък с двата белтъка и олиото и замесих меко и нелепкаво тесто. Месих може би 15-20 минути до образуване на мехурчета. Сложих го в купа, намазах с олио и го сложих в плик. Престоя нощта в хладилника.
Сутринта го извадих от хладилника и го оставих 30-тина минути да се отпусне.
Разделих го на 20 топчици, които разточих на малки кори, сложих по половин кренвирш и 1 чаена лъжичка лютеница и ги завих домашните кренвиршки на рула. Оставих да втасат отново.
Когато кренвиршките втасаха, ги намазах с разбития жълтък (с малко олио) и поръсих с малко червен пипер и шарена сол.
Пекох на около 190°C до готовност.
Бон Апети!