Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Кренвиршки за палавници

Кренвиршки за палавници

Кренвиршки за палавници
Снимка: Петя Страхилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Обожаваме вкуса и аромата на току що изпечени кренвиршки"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче жива
  • кисело мляко - 200 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 3 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • олио - 50 г
  • брашно - 600 г
  • кренвирши - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбих маята със затопленото прясно мляко, супената лъжица захар и две супени лъжици брашно и оставих да шупне.

Пресях си брашното (мерките на брашното са ми на око, колкото поеме) и го омешах със солта.

Направих кладенче и си загасих содата в киселото мляко. Сложих киселото мляко, шупналата мая, единия жълтък с двата белтъка и олиото и замесих меко и нелепкаво тесто. Месих може би 15-20 минути до образуване на мехурчета. Сложих го в купа, намазах с олио и го сложих в плик. Престоя нощта в хладилника.

Сутринта го извадих от хладилника и го оставих 30-тина минути да се отпусне.

Разделих го на 20 топчици, които разточих на малки кори, сложих по половин кренвирш и 1 чаена лъжичка лютеница и ги завих домашните кренвиршки на рула. Оставих да втасат отново.

Когато кренвиршките втасаха, ги намазах с разбития жълтък (с малко олио) и поръсих с малко червен пипер и шарена сол.

Пекох на около 190°C до готовност.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: