Начин на приготвяне
Пресявам брашното в голяма купа. Разбивам яйцето отделно, но може и да го чукнем веднага в брашното. Правя кладенче и в брашното и слагам яйцето, олиото, солта. Стоплям си леко прясното мляко и размивам маята. В прясното мляко слагам и захарта и 1 с.л брашно, разбърквам с лъжица.
Оставям маята да шупне добре на топло за 10 мин. Изсипвам прясното мляко със захарта при брашното. Замесвам тестото. Набрашнявам си леко плота и доомесвам тестото много добре. Оставям да втаса тестото на топло, завито с кърпа за около 40 мин. Докато втасва си нарязвам кренвиршите на ленти.
Вече втасалото тесто го разделям на 9 части. Всяка част разточвам с овална форма. В началото на всеки овал подреждам лента от кренвирша. Лентичката е в зависимост от големината на кръга. 2/3 от овала от края до 1/3 част от другата част - режа с нож 8 броя ленти. В частта, в която е кренвирша, навивам в посока лентите. Образуват се раирани закуски. Края на лентите трябва да са в долната част, скрити, като ги редим в тавата.
Тавата, в която ще печем кренвиршките, застиламе с хартия за печене. Подреждаме раираните закуски в тавата на разстояние едно от друго, защото при втасването ще овеличат обема си. Оставяме закуските покрити с кърпа на страна да втасат.Втасват 30 мин. В отделна купичка си отделям жълтъка от белтъка и го разбивам с вилица много добре. Към жълтъка прибавям и 1 с.л размекнато масло и разбърквам много добре.
Получава се хубава ароматна смес, с която ще намажем закуските. След като втасат ги намазваме с четка. Отгоре поръсваме с ронена суха чубрица. Печем на 180 градуса в предварително зарята фурна. В подходяща чиния слагаме салфетка, за да не станат мокри. В чинията подреждаме раираните кренвиршки с чубрица. Хапваме с кисело мляко или айран.
Коментари