Начин на приготвяне
Рецептата е автентична от Пловдивското село Труд, където под биджел се разбира грах. Така че на вашето внимание представям една традиционна селска чорба.
1. На котлона в суха тенджера се слага брашното да се препече, като се разбърква непрекъснато докато промени цвета си на златисто-кафяв. След това отделяме брашното в купичка.
2. В тенджерата слагаме олио и прибавяме лука, който е нарязан на ситно. Зедно с него в тенджерата слагаме настърган морков и нарязаните на ситно дръжки от магданоз. Бъркаме непреъснато, за да стане златист лукът.
3. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и около 1. 2 - 1. 5 литра вода. Подправяме с чубрицата и оставяме на средно силен котлон да заври. Варим 10 минути.
4. Прибавяме отцедения грах от консервата, настърганите на ренде домати и червения пипер. Посоляваме на вкус и оставяме на огъня още 5-10 минути.
5. Размиваме препеченото брашно с малко вода и добавяме към чорбата. Варим още 5 минути.
6. Сваляме от огъня и поръсваме зеленчуковата супа с нарязания магданоз.
7. Сервира се със саламура от счукан чесън и оцет. Биджел чорбата е готова.
Забележка: Чорбата може да се приготви и с пилешко месо. Първо в тенджерата с мазнина леко запържваме пилешките бутчета (по едно на човек) така че на места да станат златисти.
Изваждаме бутчетата и в същата мазнина задушаваме лука, морковите и дръжките от магданоз. Връщаме пилешките бутчета в чорбата заедно с картофите и слагаме водата. Нататък рецептата е ясна.
Сполай Ви!